Thursday, February 9, 2012

kenapa orang suka main Sudoku?


SALAM
Korunk pernah main sudoku?
Taw tak ape tu sudoku?

Pernah suatu hari aku main sudoku kat jalanan ada orang tanye..
''ko main ape tu?apsal banyak nombor? ko main nombor ekor ae?''
dalam hati aku.. 'Sentap hati mak nak'

 Macam biasa dengar nama pun dah taw kan yg SUDOKU ni berasal dari perkataan negara matahari terbit yg bermaksud 'Nombor bersendirian' dan merupakan hak cipta rasmi Nikoli Co.Ltd di Jepun.
aku takde lar excellent main benda ni ada lar dalam 3 tahun berjinak-jinak tapi still lagi dalam level kanak2 ribena..

First time tgk membe2 main kat dalam kelas time form 5..memang satu haprak pon aku tak taw macam mana nak main..bila surat khabar THE STAR sampai je kat kelas ada classmate aku yang berebut-rebut sebab nak koyak bahagian Sudoku..bila nak baca tinggal lubang je..huhu

Aku start belajar main time cuti kat rumah..bosan kan tak taw nak buat ape..SPM dah abes so aku nak cari something yang boleh buat untuk senaman otak ckit...

Kat matrik aku suka main sudoku time tension buat tutorial mathemathics..bila aku give up je aku main sudoku..bila dah gaining strength barulah aku sambung buat tutorial..hehe..tp math tak A+ jugak..huhu

Sudoku jugak peneman aku masa aku kerja sambilan..bile customer takde aktiviti yg aku buat selain baca paper adalah main sudoku..

So,, macam mana aku boleh terpikat??

First aku tengok kat tv ada seorang bakal cikgu ni menang Kejohanan Sudoku Sulung..perghh..kalau tengok ulasan die tentang camne die boleh belajar main sudoku mudah je..seingat aku die baru belajar main sudoku dalam masa 6 bulan..training punyer training dia sampai ke peringkat yg setanding dengan usaha dia..nak tahu lebih lanjut bacalah keratan ini ..

Pada pendapat aku orang suka main sudoku sebab :

1) boleh release tension
2) menajamkan otak sebab perlu diasah setajam kapak
3) senaman minda sebab kena berfikir secara logik
4) isi masa lapang
5) supaya lebih fokus
6) teman dikala susah dan senang
7) bila bersendirian dan dipinggirkan boleh main sudoku

So, thanks lah dekat orang yang sepatutnya sebab dengan adanya baucar buku 1 Malaysia dapatlah aku guna 1 baucar untuk spent duit aku beli lagi buku Sudoku..kalau tak memang tak tahu lar buku apa yang patut aku beli..



ANNYEONGHIGYESEYO _

p/s: ade lagi 3 baucar tapi eden tak tahu nak beli buku ape..hohoho




5 comments:

Faaizz d. Zul said...

assalamualaikum.

main sudoku mmg best. tapi kadang2 bila tersilap

release tension boleh jadi stress

hah3.

~;:gyiem wave:;~ said...

wassalam..

bila dah stress tu yg boleh jd giler..huhu

~;:gyiem wave:;~ said...
This comment has been removed by the author.
- M A S H - said...

stave off Alzheimer's disease

peminat SUDOKU jugop :D

~;:gyiem wave:;~ said...

owh..huhu..

btw thnx 4 da info..=)