Friday, August 26, 2011

back pain ;(

SALAM ..

haiyaaak .. u look like an old women lar .. still young lagi but back pain pulak ..
ayoiyooo !! nak kate angkot baldi berisi air bertan-tan tade pulak .. tyme zaman skola dulu slalo la jugak buat keje part-time tu if kolah besar tade air ..

jom-jom ikut aku exercise ramai-ramai malam2 buta ni ..@__@


Amacam?? rase lebih semangat .. huhu .. 
tahniah lar .. ok nite !!


ANNYEONGHIGYESEYO !!!

Thursday, August 25, 2011

A simple religion of ISLAM

SALAM..

Petikan :

Dari Abu Hurairah radliyallahu `anhu dari Nabi shallallahu `alaihi wa sallam beliau bersabda: Sesungguhnya agama ini adalah agama yang mudah, dan tidaklah seseorang itu melampaui batas dalam menjalankan agama ini kecuali akan kalah dengan sendirinya. Oleh kerana itu berusahalah untuk mengamalkan agama ini dengan benar, dan kalau tidak bisa sempurna, maka berusahalah untuk mendekati kesempurnaan. 
Dan bergembiralah kalian dengan pahala bagi kalian yang sempurna 
walaupun amalan kalian tidak sempurna. Dan upayakan menguatkan semangat beribadah dengan memperhatikan ibadah di pagi hari dan di petang hari dan di sebahagian malam (yakni waktu-waktu di mana keadaan badan sedang segar untuk beribadah). (HR. Al-Bukhari dalam Shahih nya Kitabul Iman bab Ad-Dienu Yusrun hadits ke 39, An-Nasa’i dalam Sunan nya Kitabul Iman bab Ad-Dienu Yusrun hadits ke 5049, Ahmad dalam Musnad nya jilid 4 hal. 422)

SESUNGGUHNYA AGAMA INI ADALAH MUDAH
Agama yang dimaksud di sini ialah Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad shallallahu `alaihi wa sallam .. Ia dikatakan mudah kerana dibandingkan dengan agama-agama Islam yang dibawa oleh para Nabi sebelum beliau.


Alhamdullillah sebagai seorang muslim kita telah diberikan kemudahan dan keringanan daripada ALLAH  utk mengerjakan ibadah .. Kemudahan dan keringanan yang dimaksudkan di sini bukanlah bererti mengabaikan kewajiban agama .. akan tetapi kewajiban agama itu sendiri adalah kemudahan dan keringanan di banding dengan kewajiban agama bagi umat-umat terdahulu.

Sebagai contoh .. solat itu kewajibannya ialah dengan berdiri .. Bila tidak mampu kerana sakit atau sebab lainnya maka boleh dilaksanakan dengan duduk .. Dan bila tidak mampu dengan duduk ..maka boleh pula dengan terlentang dan selanjutnya .. Berwuduk diwajibkan untuk dilakukan dengan air ..Tetapi bila  tidak ada air atau kerana sakit .. maka boleh dilakukan tayammum dengan debu sebagai pengganti wuduk dan mandi junub .. Demikianlah keistimewaan agama Islam yang memudahkan dan meringankan penganutnya ..



Sebenarnya tujuan aku post entry ni sebab rasa hormat dan kagum sangat dengan semangat mereka yang bersungguh-sungguh dalam mengerjakan ibadah kepada ALLAH walaupun dalam keadaan uzur dan tidak sihat .. Terutamanya makcik-makcik and pakcik-pakcik yg sanggup berterawih di masjid bersama-sama walaupun dalam keadaan yang kurang fizikalnya dan tidak mampu berdiri lama .. semoga kehidupan mereka lebih diberkati oleh ALLAH S.W.T

WASSALAM ..

JADUAL PIALA MALAYSIA 2011

SALAM..

Hehe .. rajin bebeno aku sampai post 2 entry satu malam . .buang tabiat ke?? tape-tape .. nak share ni ..arytu ade sorang membe tagged aku kat note die .. untuk kaki bola katenya ..ye aku memang terlibat pon .. tapi kaki aku still pakai kaki manusia lagi ye ..
Maybe benda ni x howt lagi coz tak mule pon lagi kan .. g pon tade kua kat tv lagi .. so to oulls yg kaki bola sepak malaysia .. let's check it out ..

6 SEPTEMBER 2011
KUMP A -> Johor vs Kedah | Sabah vs Perak
KUMP B -> Sime Darby vs Terengganu | PKNS vs N.Sembilan
KUMP C -> Sarawak vs Kelantan | Felda vs Johor FC
KUMP D -> PDRM vs Selangor | K.Lumpur vs T-Team

10 SEPTEMBER 2011
KUMP A -> Kedah vs Sabah | Perak vs Johor
KUMP B -> Terengganu vs PKNS | N.Sembilan vs Sime Darby
KUMP C -> Kelantan vs Felda Utd | Johor FC vs Sarawak
KUMP D -> Selangor vs K.Lumpur | T-Team vs PDRM

13 SEPTEMBER 2011
KUMP A -> Perak vs Kedah | Johor vs Sabah
KUMP B -> N.Sembilan vs Terengganu | Sime Darby vs PKNS
KUMP C -> Johor FC vs Kelantan | Sarawak vs Felda Utd
KUMP D -> T-Team vs Selangor | PDRM vs K.Lumpur

17 SEPTEMBER 2011
KUMP A -> Kedah vs Johor | Perak vs Sabah
KUMP B -> Terengganu vs Sime Darby | N.Sembilan vs PKNS
KUMP C -> Kelantan vs Sarawak | Johor FC vs Felda
KUMP D -> Selangor vs PDRM | T-Team vs K.Lumpur

24 SEPTEMBER 2011
KUMP A -> Sabah vs Kedah | Johor vs Perak
KUMP B -> PKNS vs Terengganu | Sime Darby vs N.Sembilan
KUMP C -> Felda Utd vs Kelantan | Sarawak vs Johor FC
KUMP D -> K.Lumpur vs Selangor | PDRM vs T-Team

27 SEPTEMBER 2011
KUMP A -> Kedah vs Perak | Sabah vs Johor
KUMP B -> Terengganu vs N.Sembilan | PKNS vs Sime Darby
KUMP C -> Kelantan vs Johor FC | Felda Utd vs Sarawak
KUMP D -> Selangor vs T-Team | K.Lumpur vs PDRM

*Perlawanan dipinda jika ada pertembungan venue*

SUKU AKHIR PIALA MALAYSIA (4 OKTOBER 2011 & 8 OKTOBER 2011)
1 - D2 vs A1, A1 vs D2
2 - C2 vs B1, B1 vs C2
3 - B2 vs C1, C1 vs B2
4 - A2 vs D1, D1 vs A2

SEPARUH AKHIR (14 OKTOBER 2011 & 22 OKTOBER 2011)
5 - Pemenang 1 vs Pemenang 3, Pemenang 3 vs Pemenang 1
6 - Pemenang 2 vs Pemenang 4, Pemenang 4 vs Pemenang 2

PERLAWANAN AKHIR PIALA MALAYSIA (29 OKTOBER 2011)
Pemenang 5 vs Pemenang 6

 Tepok tangan la ckit kan kat  Azam .. rajin bebeno buat jadual ni .. biase la kate die 
 Bola-Sepak-Dunia-Ke-2-ku .. haha .. aku tolong promote ..


 btw hopefully SELANGOR jadi pemenang 5 .. and menang teros PIALA MALAYSIA..boleh la SULTAN bagi cuti .. haha ..amin =)
oryte !!
Annyeonghigyeseyo ~~


Kawasan Speed Trap

SALAM 
Tadi jalan-jalan kat facebook orang .. mestilah orang takkan monyet kot .. huhu .. sekali jumpe note ni .. disebabkan musim perayaan makin hampir..ramai la orang balik kampung kan .. so aku pon terase nak share la .. sangat berguna untuk mereka yg suke drive laju-laju .. huhu


 Plus Arah Utara (Dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

Plus Arah Selatan:

1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam


KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)

1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN

1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang

credit to  Arifudin Alang sbb aku amik dari die..actually ta kenal pon sape orang ni..hahaha..aku main petik je .. =)

so, hati-hatilah kalau kena saman tanggung sendiri .. jangan pinjam duit ALONG pulak ye ..huhu

Annyeonghigyeseyo !!

Wednesday, August 24, 2011

COUNT THE DAYS TO LEAVE MY SUPER DUPER HOME

SALAM..
Ta boleh bla kan tajuk entry nak sume huruf besar bagai .. Actually aku buat entry ni sebab kepala hoiitak aku berserabut tengok atas meja ni berselerak + penuh dgn PTPTN form mengalahkan meja pegawai ..not just PTPTN ..Pinjaman Negeri Selangor and many more .. nasib baik hal UMS awal2 lagi da setel..^__^

 Yaaa!! i'm lucky and very grateful to Allah becoz was chosen by PTPTN to be their DEBTOR .. haha .. tade la bangge pon jd debtor .. 10 tahun kot aku hidop ngan hutang .. ta kesah lar .. asalkan da ta susah kan my parents .. tu da cukop wat aku haengbok (bahagia) ..

but now i can rileksss my mind coz my ayah 've volunteer to manage all things about Selangor State Education Loan..ayah saya sangat baik wokeyh!! .. kalau dapat ni lg bagus sebab interest'y ta tinggi cam PTPTN .. nak dapat biasiswa JPA jaoh sekali .. aku mintak je ta taw dapat ke tak .. CGPA at least 3.5..aku?? 3.5 n above kat U nnty .. amin .. kita da usahe lbey tapi ta dapat lbey nak wat camnekan .. juz think that my rezeki ta sampai lagi ..

Ji geum .. nga menghitung hari not for RAYA  or MERDEKA but for fly-fly to the UMS's sky .. 
ta sabar pon ade .. sedey pon ade .. excited macam beruk makyeh pon ade .. bercampur-campur macam makan ABC .. nasib baik ade my super duper howt bestie Kiyakkk yg boleh jd tempat aku menumpang kasih .. even die geologi aku environmental science tp tu ta jadi penghalang .. tapi kasih die da lending kat Mr. H .. tape Mr.H aku tolong jagekan marka ko ni .. dun wori be hepi wokeyh! 

Excited sebab kt Sabah byk gunung-ganang boleh aku daki Gunung Kinabalu .. ye lar dulu study kat KMJ ta sempat nak panjat Gunung Ledang pasang pencawang MAXIS .. huhu .. lagi satu course aku ni memang cocok sangat lar dengan biodiversity kat Sabah .. sebab tu aku pilih sane as my 3rd choice .. kalau boley nak letak nombor satu tapi da ayah pesan toksah mintak jaoh2 tp aku mintak jugak but aku dahulukan la UPM n UITM .. tup2 dapat jugak sane bahhh .. haha .. my bez chingu pulak yg dapat UPM .. B.Sc in pure chemistry ..daebak la ko pang .. bangge teacher jamie .. huhu ..

Less than 2 weeks lagi aku akan tinggalkan my super duper home .. awesome katil .. bilik warne biru belang-belang hasil karya masterpiece aku .. huhu .. rumahku syurgaku .. and da most importantly my family .. my lovely mom .. my bez dad .. and my bengong adik .. (aku gune name tu utk phone number dorunk dlm henset aku) .. sebengong-bengong adik aku pon die tetap satu-satunya adik aku .. gado beriya pon ta lame lepas tu elok balik .. and aku tetap sayang ko .. tochink2 .. .hehe..jage mak ayah elok2 taw .. 
toksah2 tochink sangat lar gmah .. muka je ganas tp dalam hati ada EYE MO .. haha
oryte..let's stop it here ..

ANNYEONGHIGYESEYO!!!

Tuesday, August 23, 2011

korean number system

SALAM..
chingu !annyeonghaseyo .. oneul  i wanna share about two different types of korean number system .. to those who not interested to learn it .. do i care? .. ahahaha .. dis is awesome wokeyh ! .. juz learn it for  additional information not for additional mathematics .. ngee~~ . scary tak bile sebut add math?? .

Anyone yg da bace entry aku yg ni SINI .. mesty korunk taw ape aku nga buat sekarang kan .. ji geum , i would share a little bit information that i get from dis class ..
Before aku da reti ckit2 pasal hangul ni .. nombor yg aku cuma taw 
(1) ha-na = 하나  (2) dul = 둘  (3) set = 셋
 tu pun sebab tengok variety show . hehe .

then bila dengar lagu 2PM-10 OUT OF 10 .. baru aku kenal no (10) sip = 십 but romanization sounds like 'ship' . ape kapal plak ni .. memang cmtu ye sebutannya .

Bila dah 'fell in love' kat lagu 'IF YOU WANT A LOVER' singing by
Yoseob (BEAST) n Ga Yoon(4 minute)
baru la aku kenal no yg laen .. tapi no (1) - (8) je lar ..  tapi bila aku tengok  KDRAMA aku jadi peliks why? wae? sebutan nombor yang aku dengar dari lagu2 tadi x same dengan apa yg aku dengar kat cite ni .. Now , i've found the solution for my question .

Actually , korean have two different number system ..
Let me introduce some of the numbers
  Sino-korean numbers (SKN) :                         Native korean numbers(NKN):

   1= il             [일]                                              1= ha-na       [하나]
   2= i              [이]                                              2= dul           [둘]
   3= sam         [삼]                                              3= set           [셋]
   4= sa            [사]                                              4= net           [넷]
   5= o             [오]                                              5= da-seot    [다섯]
   6= ryuk/yuk [육]                                              6= yeo-seot  [여섯]
   7= chil         [질]                                              7= il-gop      [일곺]
   8= pal          [팔]                                               8= yeo-deol  [여덟]
   9= gu           [구]                                               9= a-hop       [아흡]
 10= sip           [십]                                            10= yeol          [열]

what's da differents??
1.bila bercakap tentang masa .. gunakan NKN to say the hour and SKN to say the minute .

2.dalam perbualan seharian, kalau ada orang tanya umur korunk berapa gunakan NKN but in some formal situation macam kt court or in a formal report kena guna SKN utk bagitau umur kita.
   
3.apabila korunk mengira tahun, depends la sama ade korunk nak gunakan SKN or NKN, tetapi perkataan yg korunk gunakan utk mengira tahun berubah depending on whether you use SKN or NKN.
    
So,camne korunk nak tau nombor ape yg patut korunk guna untuk sesetengah situasi?..
Actually tak payah risau sangat bab ni .. just guna je nombor apepon yg korunk rasa sesuai dengan situasi korunk berdasarkan apa yg aku bagitaw tadi .. If tak paham ngn ape yg aku explain tadi .. rajin2 kn la diri utk singgah kat sini :


Lagipun yg kat atas tadi tu aku juz bagitaw nombor yg basic je taw .. kalau nak taw lebih lanjut boleh klik kat link2 tadi .. kalau tanak or tak suke nak taw pon takpe .. hak masing-masing kan ..=)

oryte!! sampai cni je entry hari ni .. Annyeonghigyeseyo !!

 -tengah garu kepala sambil tunggu bila duit WPP nak sampai ni .. hehe~~-

gamba ni tade kene-mengena dgn tajuk entry pon !! haha ..


Monday, August 22, 2011

PEPATUNG DAN PATUNG


SALAM..



Disini antara beberapa fakta-fakta yang menarik yang boleh
dikongsi bersama.....










untuk pengetahuan anda






apabila anda selesai membaca artikel ini












anda telah membuang masa anda selama 10 saat...






p/s: mintap maap ye....hehe,,saya kebosanan..


suka x suke jangan segan nak komen ...^__^

kreatif ke???

SALAM..

Alhamdullilah . akhirnya kita da masuk ke fasa terakhir bulan Ramadhan . inilah masanya kita b'lumba-lumba mencari malam Lailatul-Qadar kerana ianya adalah sebaik-baik malam termasuk malam Jumaat bukannya b'lumba-lumba beli kuih raya wokeyh . InsyaAllah tarikh hari raya tahun ni mungkin awal sehari dr tarikh hari kemerdekaan . tu kene tengok anak bulan la . btw semakin hampir perayaan semakin berlumba-lumba orang kite nak tunjukkan kekreatifan mereka . pergh!! . da cam ayat hipotesis . haha .

Berbalik kepada tajuk entry . Kreatif yang bagaimana agaknya?? ade dua jenis kreatif. Kreatif yang dipuji and kreatif yang dikeji .bagi pendapat aku lar . contoh yg tgh berlaku sekarang . kreatif yang dipuji tu cam bagaimana cara orang kite mengimarahkan masjid surau n rumah2 pada bulan Ramadhan ni . contoh majlis berbuka puasa, tadarus Al-Quran, qiamullail, ceramah agama, n sewaktu dengannya . kreatif kan !. camni la caranya nk rapatkan hubungan sesama masyarakat daripada berkaroake . ok fine! . aku bukanla ustazah n aku pn tade la baik manepon tapi aku salute ngan depa yg menganjurkan benda camni ok . ni la namanye kreatif yg dipuji. ^__^
see !! gambar hiasan je~

Kreatif yang dikeji plak . ada sesetengah orang mengimarahkan bulan Ramadhan dengan merempit waktu orang tengah solat terawih . memang keji giler ar . sian orang masjid . sian pak imam . maybe dorunk rasa bangga sebab dapat wat aksi kreatif yg mengghairahkan spt wikang willi n else . but bila lu da t'kebelakang i kangkang . haha . padan muka x sempat nak raya . =P

For Merdeka day . banyak kreatif yg terpuji yang sangat patut kita contohi . For instance, media-media promote iklan merdeka dgn cara dorunk t'sendiri . memang unik . lagi2 tahun ni iklan merdeka package skali dgn raya . and spt biasa semua kenderaan kat jalan raya cam b'lumba-lumba nak tayang jalur gemilang . tu memang patut dipuji . macam-macam cara dorunk tayang . ade yang balut satu kereta dengan jalur gemilang . ade jugak yg sanggup jahit bendera tu n pakaikan dkt side mirror knderaan depa siap berenda-renda lg . serious kreatif sangat orang kite . bangga side mirror tu sebab da x bogel lagi . haha . ^0^
promote AIR ASIA !! haha .


Kreatif yg dikeji . ade jugak orang kita yg sanggup sambut merdeka dengan cara yg tak kreatif @ salah . bukan merdeka je . tahun baru pn same . let's see tahun lepas je berapa ramai anak luar nikah dilahirkan . and da jadi macam trend bila hari2 msk news pasal kes buang bayi . kalau tengok statistik tempoh 9 bulan sebelum bayi tu dilahirkan lebih kurang tarikh hari kemerdekaan or sambutan tahun baru . macam ni ke cari dorunk sambut merdeka ?? . ni namanya kreatif yg dikeji . :C

yelar . aku mengaku aku memang x kreatif bab masakan ke fesyen ke lagi2 tacap mentacap muka . memang zero . haha . tapi aku kreatif bab hiasan dalaman . tu aku suke . sian kan aku x pandai mekap . tape i'm juz simple n aku lagi suke natural look . perghh ! .ayat nak lebat aje .

btw mari la same-same kita muhasabah diri . and selagi kita berpegang teguh dengan iman I/Allah kita takkan mudah terpedaya even berkawan dengan orang-orang yg dikeji sekalipun . Amin =)

Annyeonghigyeseyo !

Friday, August 19, 2011

BAU PETANG JUMAAT

SALAM,,
Firstly..bcoz of today is a Friday...aku nak story pasai apa aku ta suke ary Jumaat..bukan x baguih,,ary Jumaat kn penghulu segala ary...lagi2 bln Ramadan ni penuh dengan kaf.ba.ra.kaf.alif.ta.nun
KEBERKATAN..=)


 Bila jam randik aku da dekat nak pukul 7 pm..tros aku tutup segala tingkap n pintu rumah serta ruang2 udara yg menghubungkan 'rumahku syurgaku' dengan dunia luar...kalau boleh laluan nyamuk ngn semut masuk pon aku nk tutop...asbab'y...waktu ni india yg dok belakang
rumah aku ni start sembahyang...mulalah....

 Actually ta salah sebab t/jawab die terhadap agama dia kn...cuma yg aku ta bole terima...bau asap yg die wat sembah2 tu je...nape lar org yg wat bau tu tanak buat bau yg wangi ckit cm AMBI PUR ke,,sedap ckit aku nk sedut....huhu...hidung aku ni memang la mancung ckit...(ikut gen mak) tapi kelemahan'y x dpt trime bau peliks2...peliks ckit je bersin..sensitif btol...haha..tyme ni sang kipas la jadi mangse...dr duduk rehat cepat2 aku pakse sang kipas lari laju2 smpai 5...nak bagi bau tu hilang....

Pastu mula lah pk yg kolot2 zmn batu...
''kalau t'lambat nnti hantu dorunk masuk rumah ikut asap tu skali"
SENGALL!!

Kadang2 t'pk gak...
''nasib baik la tade kawan aku yg pakai perfume bau lbey kurang camni kalau tak memang tade rezeki dorunk nk jd kawan aku'' 
.huhu..perasan!!bukan ta wangi tapi wangi'y lain macam sampai mencucuk-cucuk rongga hidung...tapi lagi better la bau ni dr bau badan...kalau bau badan memang aku tros lari ta balek2...huhu..

Oryte babeh...sampai cni je kot dulu entry tok aryni..tapi apa yg aku suke pasai ary jumaat ni sebab dpt jumpe my Mr.MUKAI OSAMU n Miss HORIKITA MAKI at Atashinci no Danshi ..hehe
layan JDORAMA plak...''cite da lame pon nak tengok lagi ke??" ngee~~
telebijeon bogo sipeoyo!!!


Annyeonghigyeseyo!!!....


Thursday, August 18, 2011

saya suka kereta kompak

Salam Ramadhan..

Actually aku bukan la penggemar kereta pon...n tataw sangat pasal kereta-kereta keluaran terbaru ni either luar or dalam negara...yang aku taw tenga femes skang pon MYVI LAGI BEST !!Oh Oh Oh..
huhu..tapi sape x t'pegun kan bile tengok kereta idaman dorunk meluncur laju kat highway..perghh!!
rase cam nak lompat2 je suro driver tu b'henti.... =)

After 19 thn hidup kat dunia ni baru la aku perasan...kebanyakan kereta yg aku minat kereta jenis kompak...sesuai la kan dengan pompuan...cute je...tp laki pon ade jugak pakai...aku rase ok je..
no hal la bab ni...





1st generation HONDA JAZZ
2nd generation HONDA FIT

yaa!! 2 buah kereta yg kt ats tu la kereta idaman aku....harga pon 100K +++++ setiap satu..O_O..kan da t'beliak bijik mate.....bila la agak'y ae bole beli kereta ni...5 thn lg??10 thn??or 20 thn...hurm..ni pembakar semangat untuk tros b'jaye....do ur bez gyiem !!!

Selain kereta ni...ade jugak kereta lain yg buat aku rase nak jerit pheeewwwitttt !!! rase kagum giler...





FORD FIESTA



SUZUKI ALTO






SUZUKI SWIFT SPORT













rase cool x??elegant + sporty = terbang duit~~
huhu...da name nye pon kereta idaman kan...mesty la yg up2 ckit... ngee.

if kereta keluaran tempatan plak...

MYVI SE

SATRIA NEO
kalau tade duit lagi nak beli due yg kat ats sekali tu..maybe due yg kat bwh ni jadi pilihan aku kot...hahaha.....tapi kita hanya merancang...tuhan yg menentukan...mana lar taw akn dtg ade kereta keluaran baru yg jadi pilihan aku maybe tu yg aku pilih....
perghhh...pilih kereta pun macam nk pilih suami...haha
oryte !! wish my dream come true ya oulls...amin.

annyeonghigyeseyo !!!





Tuesday, August 16, 2011

An exciting activities

Salam,,,
2,3 hari ni aku x post entry baru coz sibuk berblog walking (x de la walking sangat)...selain pengisian bulan mulia ni dengan perkara berbentuk kerohanian aku pun busy dgn kelas bahasa korea yg aku join online ...sekadar mengisi masa lapang supaya tak buat taik mata byk2...n buat kerana minat...




Ape yg aku nk ckp kelas ni sangat la bez wokeyh!!..bagi yang minat lar nk belaja...mula2 rasa bersyukur sangat sebab MALAYSIA x gunakan sistem gabungan bentuk persegi untuk membuat satu perkataan....it's not easy as ABC..tapi bila2 da lame2 baru rase ok...haha..
learning material'y pon bgs...download free je...siap ade workbook skali...cikgu'y pon bole tahan bagus...learning in ENGLISH la...n of course HANGUL skli an..x susa pown nk fhm...


Aku pun baru je LEVEL 1 LESSON 20....baru berjinak2 lagi an...actually ade 6 level n setiap level ade 25 topik x silap...so,,,agak amik mase la jugak nak belajar....lepas ni da nak fly ke UMS da...x kan nk fokus kt mende ni sangat an...lagipun sekadar bahasa sampingan je...mesty lar mengutamakan
SAINS SEKITARAN aku....huhu...excited nak belajar da..!!!

Semalam atas bantuan seorang rakan n after aku da godek2 lappy ni akhirnya dapat jugak aku add korean language...so now I can type in HANGUL on my laptop....**testing testing**
   
안녕하세요..조는 아지마 이니다..
Annyeonghaseyo..joneun Ajima imnida..



so,,,kalau terasa cam nak belajar hangul...sila la ke page ni



before aku nak bla...nak share satu mende...tyme berBW..
aku singgah kt blog ni...FARED THE BLOGGER....
suka sangat ngn entry die ''because he is a muslim'' ngan
''3 tough question''...serious best.. kalau free pergi la jenguk...menarik gilerr....aku juz sekadar nk berkongsi dengan semua je...depends la kan..=)

oryte~~annyeonghigyeseyo....=)


 budak ni tade kaki lar...hehe =P

Saturday, August 13, 2011

Antara MADU 3 dan BULAN MADU

Salam...
entry kali ni tade kene mengena dengan Allahyarham Tan Sri P RAMLEE or 
SALIH YAACOB..harap maklum.



ampun yaa!!huhu...so bagi sesiapa yg merancang untuk menjadi spt SALIH YAACOB sila search google utk mendapatkan tips2 yg lebih BERMUTU GAYA KEUNGGULAN..perghh ayat cm iklan ape ek??..aku main petik je..tapi rase cm pena denga kat tv...pengaruh television suda...

actually aku nak story mori pasal beberapa jenis air yg aku jumpe kat bazar ramadhan banting petang tadi...
antaranya AIR MADU 3 n AIR BULAN MADU...haha..pelikss x?? kelakar pun ade...
(dalam aty)...pakcik yg jual air ni kawen 4 ke??...ke baru balik dari bulan madu?? haha...
so,,,ramai lar org yg datang singgah kat gerai ni coz name air yang pelik tadi tu...dalam sesak2 cam tin sardin tu aku ade la t'denga la..akok2 abang2 serta pokcik n mokcik sembang2..


           ''abang jangan ngada2 nak beli air ni ye...ty abg senyap2 bg kat madu abg lagi sorg tu''

ade jugak yang cakap...
           ''mak air bulan madu lar !! cm sedap jew''

ade lagi...
           ''kite pergi bulan madu lagi sekali nak yang~~""

serious rase nak gelak sampai guling2 je denga..kang kalau guling betool orang ingat aku ni sewel plak....memang aku akui lar aku pun agak keterujaan bile tengok air tu...ye lar name da pelik...tekstur pun da menarik...rase cam nak beli.,..ade lagi satu air namenya air SELANGOR...lagi la semangat membara...tapi kesudahnya air LAI CHEE KANG jugak yg mak aku beli....maklumla,,aku ni penganggur yang berjaya...( x de la penganggur sangatt..)..nak beli gune duit sendiri tarak...kais pagi makan pagi,kais petang x makan2 (tipu2)...=P..

x sempat plak nk snap pic camne rupenya..ape yg bole ak gitaw kat cni..warne air MADU 3 n BULAN MADU tu lbey kurg same...ala2 CHRYSANTHEMUM TEA..hurm nak jugak BI.....TEH KEKWA lar senang cite...tapi bahan utame msty lar ade madu kalau x ape gune air tu dpt title madu an??...
that's why lar...pastu ade buah ckit..kalau tahap kerabunan aku ni x naik rasenya buah nenas, tembikai n oren kot...not sure lar..tapi aku rase camtu...bezanya air BULAN MADU tu ade letak limau nipis ...maybe lar...kalau nak try cmne rase'y g beli sendirikk...nak cube kat rumah korunk sendiri pon bole..jimat duet an...tp seis tengok cm sedaap...tp tu assumption aku jew..

da alang2 aku nak story pasal air SELANGOR plak...nampak cam air sirap + oren = oren kekuningan ckit...x heran sangat kot sebab da selaloo wat an...pastu ade bahan tambahan..dari luar aku nampak cam buah nenas..sebab warna kuning...x kan lar die letak buah pisang pulakk an...abes ar lembik pisangnye..(eyh,,lembik kew ??)
 entah lar....so aku rase namenya air SELANGOR sbb merah + kuning = oren...warne air nye pon cam oren2 cikit...ahhh...what eva lar...haha...

**tetibe t'pk camne agak nye rupe air PERAK, KELANTAN, KEDAH, JOHOR, N9, SABAH n negeri2 laen ae??**   hahaha....

ape yang penting kat cni...berbelanjalah dengan bijak serta berpada-pada...bukan setakat bulan RAMADHAN je taw...bulan lain pun same jugak !!!  wokeyh....

                              lastly wanna wish.....


yaaa...selamat berbuka puasa untuk esok lusa tulat sepanjang bulan RAMADHAN tahun ini serta yg akan datang...INSYAALLAH...dahulukan kurma bukan ayam goreng cam UPIN IPIN yew...=)


annyonghigyeseyo !!!! ..^0^..






Thursday, August 11, 2011

Kenangan Mengusik Jiwa (KMJ) 05-09

SALAM..
malam ni mood kembali kpd kenangan silam...bile tengok pic mse kt skola tetibe t'pk nk wat entry ini coz aku betol 2x rindukan saat b'puasa b'same kawan2 SLISS n suasana kt sane...meriah sangat...lagi2 batch 18,,rindu sangat ngan dorunk..skang sume dah blaja jaoh2...ingat lagi x janji kite sume ??,,umo kite sume 25..kite akn gathering lagi skali besar-besaran....wooo !! can't wait for that day...INSYAALLAH.
so..bile bkk album2 lame..terase nak share plak pic2 ni..dlm byk2 aku akan pilih antare yg b'kesan ddlam aty..(perghh ayatt) tp agk sedey dcni...dsebabkan virus lar byk gamba2 bez yg da ilang...huwaaa~~ btw...tq ye MR.VIRUS sbb b'khidmat utk saye..(nada perli)

ni antare pic yg dpt dikongsi...let's watch out !!

WARNING: SESUNGGUHNYA GAMBAR INI SEMUA BUKAN HAK MILIK SAYA PERSEORANGAN. CREDIT TO KAWAN2 YG TELAH MENGEDIT N BERKONGSI GAMBAR2 INI BERSAMA SAYA...TQ.


                            korunk simpan lagi x kad ni ??

        ni aku punyer !! ingat.. sape da ilang makan kat lua ye..huhu =)



ni gamba raye time Form 5...


 
 4F punye cite...gamba F5 tade...ni la gamba korunk plg mude yg ade dlm simpanan.. hehe
  5N..untungla korunk...aku letak pic pki bju sukan..say thnks to mr.virus ye..
 
    ni la kelas aku yg sporting !..4M tp gmba F5 tade...
 mr.virus curi...yg x bez'y ramai tade dlm gamba ni sbb ade yg g PESTA BUKU tyme ni...cube cari aku yg mne...huhu =)


5DS yg happening...jgn lupe sama2 lah kite sedahkan AL-FATIHAH buat  arwah MARIAH ye...semoge rohnya sentiasa dicucuri rahmat...amin








MA'AWA 'S CREW rindunyer korunk !!




 bez moment !! karnival bakat CHORAL SPEAKING prgkat daerah...NAIB JOHAN je...ok lar sbb da lme SLISS x anta wakil an...yg penting kite enjoy...credit to teacher wan n teacher zue...TQ teacher !!       

xtvt post pmr...korunk memang terbaek lar !!
kami lah SENIOR P13...hehe...ni bukan denda sebab turun assembly lambat ye...tp tugasan terakhir b4 meninggalkan SMKASL...ANIS, AIMAN n AINI x de...owh korunk skip ae????    



kawad kaki negeri 2009 at SEPANG F1 CIRCUIT..bia hitam asal b'gaye ye adik-adikku...         ''tetibe rase rindu nak kawad lagi''


yezza !! kami juara..group nasyid perempuan batch 18...for da last time at SLISS...supporters sume terbaik lar...rindu nak latihan same2 ngn korunk...t'ingin nak maen tamborin ngan chimes lagi !!

 poyo x poyo ??..haha...korunk memang cool la beb....
 bez lar dapat kenal ngan korunk sume...memang sporting abez !!


say keju !!!gurlz of 18th generation....ni after jogging rasenye.. korunk kawan paling bez yg pena aku ade...semoge ukhuwah kite sume kekal hingga ke akhir hayat ye..amin..CHOPP!! mane yg laen??
                                                      |
                                                      |
                                                      |
                                                      |
                                                      |
                                                      |
                                                      |

SD CLUB CREW (tak termasuk si badak sumbu ye)
korunk la membe yang paaaaliinnngggg aku sayang wei !!...pa'a, kiya,meng...semoge persahabatan kite kekal selamanya...to pa'a n meng jage diri elok2...doakan aku ngn kiya selamat  kat UMS ye...=P

 LASTLY,,,dis picture credit to TOKO sebab die yg edit...tok aku pinjam gamba   ko ni...pandai ko edit...ni yg sayang ko lebih ni....hahaha  ^0^


 p/s : jangan lupe jenguk2 lah 18th GENERATION OF SLISS ye...=)


da ckop banyak rasenye gamba yg dkongsi...haha...sian korunk nk kene scroll smpai ke bwh an...hahaha....ape bole buat sebab aku t'ingat kat korunk sume...ok lar... 
annyeonghigyeseyo !!....daa ~~











Monday, August 8, 2011

penjaga gol kebangsaan

sebuah rumah sedang terbakar..... suasana cemas sekali. 
di jendela tingkat 2 kelihatan seorang ibu sedang mendokong anak kecilnya yang baru berusia 3 bulan sambil menjerit minta tolong.... api makin marak, bomba masih belum kelihatan.... orang ramai hanya sekadar menjadi penonton....


tiba-tiba seorang pemuda tampil dengan machonya lalu berteriak "Puan, campakkan anak puan itu ke bawah.... saya akan menyambutnya!!"


Ibu itu sangsi dan serba salah sekali.... campak atau tidak??

melihat keraguan itu pemuda tersebut berkata
"Puan tak kenal ke saya?? Saya adalah penjaga gol bolasepak kebangsaan... pintu gol saya belum pernah dibolosi! saya boleh menyambut apa saja objek dengan sebarang kelajuan!"

tanpa berfikir lagi, ibu itu terus mencampakkan anaknya ke bawah... 
dan dengan penuh bergaya pemuda itu menyambutnya... anak itu selamat...
orang ramai bersorak dan bertepuk tangan.... 


DAN dengan rasa penuh teruja, pemuda itu melambungkan anak itu 2 meter ke udara dan menyepaknya 60 meter kedepan..... 


Wednesday, August 3, 2011

what??AMAR ROHIDAN da kawen?!

SALAM..
sentapp giler bile aku dapat taw semalam..OMG!! nampak'y aku da t'minat laki orang..alamak!!t'kantoi suda !! teros aku inform kat adik aku..baru gosip2 pasal KHAIRUL FAHMI putus tunang..tibe2 AMAR ROHIDAN kawen plak!!haha..sape suro ko jd blog runner semalam...aktif sangat..kan da menangis..huaaaa...T__T
kenal x AMAR??jersi No 12 HARIMAU MALAYA..yg men midfield tu...dulu maen ngn PERLIS..tp musim ni maen dgn skuad KEDAH plak wif BADROOL BAKHTIAR n KHAIRIL MUHAIMIN ..

papehalpon jangan salah faham...aku minat die as player bola sepak malaysia je ^o^...hehe..maybe x ramai orang kenal die..bese name yg slaloo orang sebut KF,,SAFEE SALI,,SAFIQ RAHIM,,MUSLIM AHMAD,,S KUNALAN dll plus K RAJAGOBAL(name coach mesty lar femes kan)..huhu..

owhh...da lame die nikah rupenye...13 MAC arytu.. sweet sangat tengok pic die ngan wife die...klu nak tengok banyak2 pic dorunk kawen klik la fb amar rohidan ngn masputeh foto video..
btw..credit to miss sailormoonmiss nabilah sbb kalau x de mereka sampai kesudah lar aku x taw cite howwtt nie !!!haha ..aku tengok die ni boleh pergi jauh...even sumbangan die untuk team malaysia x sehebat safee sali n mat yo..tapi skill die boleh tahan der...aku suke tengok die ngn MANAF MAMAT main....ni kalau kat midfield lar..tp manaf jd striker pon hebat jugak doe!..A+..bangge orang ganu !!huhu..

berbalik kepada tajuk entry...wanna wish semoge  Mr AMAR n isterinya Mrs FARHANA  ceria slalo n berbahagia hingga ke akhir hayat..amin..kalau dorunk ade mase bak bace post aku ni lagi bgs(hehe..t'perasan suda !)..jeles sih ngn bini die..haha!!even aku minat dorunk pon tapi aku TETAP SELANGOR FANATIK!! wokeyh!!till the end of my life..VIVA SELANGOR !!!  ^7^            -peace no war-. 


p/s:majulah sukan untuk negara !

Tuesday, August 2, 2011

TERAWIH TIKA ITU

SALAM..Alhamdullilah...bulan RAMADHAN menjelma lagi...syukurlah kite sume dapat merasai nikmat ramadhan Al-Mubarak tahun ni...Insyaallah...
mcm biase lar...kalau sebut bulan ramadhan first thing yg t'lintas kt kepala otak ni msti la bazar...second bazar...hehe...third sahur,,buka pose,,then bazar (i like it !),,aishhh...x baik punye !!! jgn lupe pulak solat terawih,,tadarus al-quran..n aktiviti lain yg boleh topup amaln n - kemungkaran......
kalau b'cerite pasal solat terawih...macam2 agak'y yg boleh dkongsi...kalau zaman kecik2 dulu,,paling d tunggu2 waktu moreh lar...hoho...ni la mase'y nak menyentap makanan2 yg ade kt depan mate lps b'ibadat (ibadat lar sangat ko!)hehe...yg penting kene sembahyang 20 rakaat lar...kalau buat 8 je biase'y balek tangan kosong...so,,spt yg kte taw...da name'y budak kecik mestila x cukup 20...kadang2 blom sampai 8 pn senyap2 pegi saf belakang...hehe,,kire susa la nak cari yg btol2 baik punya!!(gaye shuib sepah)...
peristiwa yg paling aku ingat even da tue bangke ni...mase solat terawih kt kg mak...ingat lg waktu tu aku tadika kot...g semayang kat kg belakang...so kitorunk kene redah rel keretapi...tu lar satu2'y surau yg paling dekat ngn rumah n bley pegi naik kaki sendiri..huhu...mase tu arwah tok ade lagi...sure la seronok...sbb bukan aku sorang..ade geng,,pijah n kak zarina...n budak2 kg yg aku kenal melalui sepupu aku ni...skang kalau jumpe pon malu kot nak tego n sumpah da x ingat muke2 dorunk...haha..
biase lar kalau da ade geng mule la cari pasal..bile mak ngn atok nga semayang.. ktorunk buat bende laen kat belakang...lps je 8 rakaat tros lipat telekung n lepaking + gossiping + join budak laki maen mercun..nak balik uma takut..jln gelap kene lintas rel ketapi plak tu malam2..even bln pose org kate syaitan n spupu sepapat die da kene ikat,..tapi syaitan yg b'topengkan manusia ade lagi dok main mercun + meriam...ngee~~
da name pon surau mesti lar kecik n biase'y kayu...kadang2 ade budak laki yg nakal + gatal mule lar intai dari bawah kayu kayan tu..then start lar xtvt dorunk men2 cucuk kaki gune lidi...kacau budak2 pompuan..aaish !!!agak'y cite2 asal dorunk nak jadi tukang kayu kot!..huhu..yg budak2 pompuan'y plak mule lar t'gedik2 m'jerit t'masuk la aku skali..haha...memang panas hati je makcik,pakcik,tok imam,tok sidang,n tok bilal kg yg tgh solat wktu tu..memang banyak kali jugak la kene sound..pergh!!yg paling pedas skali kitorunk b'tiga kene penangan cubitan semut gorillarz dari mak aku..hehe.budak2 pompuan yg laen pon kene kot dari mak dorunk..huhu..(nak sedapkan hati)...
tu lar sape suro kaco orang semayang kn da kene cubit!!..buat malu je!!..aargghh...malu'y kalau t'ingat waktu tu...da la orang nampak...aargghh..nak buat macam mne...kalau x de insiden tu x de lar aku nak story mory kat cni...papepon..memang kitorunk ingat sampai skang..awesome!
tp suasane kg sekarang da x macam dulu..surau lame tu pon dah roboh rase'y..aku pon da b'kurun x g kg blakang...nak semayang jemaah pon ade maen2 politik plak..kalau parti tu..semayang kat masjid..kalau parti yang lagi satu plak..semayang kat balai raya...pernah t'jadi kat aku sendiri..biase'y waktu semayang hari raye lar...
hurm...bley ke mcm tu...masjid kan rumah ALLAH..tempat umat islam b'satu...aiseyyhh man..da lari topik lar plak...cakap lebih2 pon x gune nnti orang mara susa idop kene saman !!! haha..
papehol pon..aku nak wish SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK...semoge bulan ramadhan tahun ini memberi barakah kepada kite semua...amin..


p/s:mintak ampun maaf ye !!