Monday, August 22, 2011

kreatif ke???

SALAM..

Alhamdullilah . akhirnya kita da masuk ke fasa terakhir bulan Ramadhan . inilah masanya kita b'lumba-lumba mencari malam Lailatul-Qadar kerana ianya adalah sebaik-baik malam termasuk malam Jumaat bukannya b'lumba-lumba beli kuih raya wokeyh . InsyaAllah tarikh hari raya tahun ni mungkin awal sehari dr tarikh hari kemerdekaan . tu kene tengok anak bulan la . btw semakin hampir perayaan semakin berlumba-lumba orang kite nak tunjukkan kekreatifan mereka . pergh!! . da cam ayat hipotesis . haha .

Berbalik kepada tajuk entry . Kreatif yang bagaimana agaknya?? ade dua jenis kreatif. Kreatif yang dipuji and kreatif yang dikeji .bagi pendapat aku lar . contoh yg tgh berlaku sekarang . kreatif yang dipuji tu cam bagaimana cara orang kite mengimarahkan masjid surau n rumah2 pada bulan Ramadhan ni . contoh majlis berbuka puasa, tadarus Al-Quran, qiamullail, ceramah agama, n sewaktu dengannya . kreatif kan !. camni la caranya nk rapatkan hubungan sesama masyarakat daripada berkaroake . ok fine! . aku bukanla ustazah n aku pn tade la baik manepon tapi aku salute ngan depa yg menganjurkan benda camni ok . ni la namanye kreatif yg dipuji. ^__^
see !! gambar hiasan je~

Kreatif yang dikeji plak . ada sesetengah orang mengimarahkan bulan Ramadhan dengan merempit waktu orang tengah solat terawih . memang keji giler ar . sian orang masjid . sian pak imam . maybe dorunk rasa bangga sebab dapat wat aksi kreatif yg mengghairahkan spt wikang willi n else . but bila lu da t'kebelakang i kangkang . haha . padan muka x sempat nak raya . =P

For Merdeka day . banyak kreatif yg terpuji yang sangat patut kita contohi . For instance, media-media promote iklan merdeka dgn cara dorunk t'sendiri . memang unik . lagi2 tahun ni iklan merdeka package skali dgn raya . and spt biasa semua kenderaan kat jalan raya cam b'lumba-lumba nak tayang jalur gemilang . tu memang patut dipuji . macam-macam cara dorunk tayang . ade yang balut satu kereta dengan jalur gemilang . ade jugak yg sanggup jahit bendera tu n pakaikan dkt side mirror knderaan depa siap berenda-renda lg . serious kreatif sangat orang kite . bangga side mirror tu sebab da x bogel lagi . haha . ^0^
promote AIR ASIA !! haha .


Kreatif yg dikeji . ade jugak orang kita yg sanggup sambut merdeka dengan cara yg tak kreatif @ salah . bukan merdeka je . tahun baru pn same . let's see tahun lepas je berapa ramai anak luar nikah dilahirkan . and da jadi macam trend bila hari2 msk news pasal kes buang bayi . kalau tengok statistik tempoh 9 bulan sebelum bayi tu dilahirkan lebih kurang tarikh hari kemerdekaan or sambutan tahun baru . macam ni ke cari dorunk sambut merdeka ?? . ni namanya kreatif yg dikeji . :C

yelar . aku mengaku aku memang x kreatif bab masakan ke fesyen ke lagi2 tacap mentacap muka . memang zero . haha . tapi aku kreatif bab hiasan dalaman . tu aku suke . sian kan aku x pandai mekap . tape i'm juz simple n aku lagi suke natural look . perghh ! .ayat nak lebat aje .

btw mari la same-same kita muhasabah diri . and selagi kita berpegang teguh dengan iman I/Allah kita takkan mudah terpedaya even berkawan dengan orang-orang yg dikeji sekalipun . Amin =)

Annyeonghigyeseyo !

4 comments:

KechikumA said...

mcm² hal kan..=='
terlebih kreatif camtu lah..
konon nk create 'something' new..
;p

Pina :) said...

nnt tlg reka hiasan dlmn rumah aku 10 thun lg ea..haha

~;:gyiem wave:;~ said...

hurm btol tu kechik..pndai2..huhu

~;:gyiem wave:;~ said...

i/Allah pina...b4 tu ak kne b'tapa ilmu ni dlu dgn eric leong..huhu