Tuesday, August 23, 2011

korean number system

SALAM..
chingu !annyeonghaseyo .. oneul  i wanna share about two different types of korean number system .. to those who not interested to learn it .. do i care? .. ahahaha .. dis is awesome wokeyh ! .. juz learn it for  additional information not for additional mathematics .. ngee~~ . scary tak bile sebut add math?? .

Anyone yg da bace entry aku yg ni SINI .. mesty korunk taw ape aku nga buat sekarang kan .. ji geum , i would share a little bit information that i get from dis class ..
Before aku da reti ckit2 pasal hangul ni .. nombor yg aku cuma taw 
(1) ha-na = 하나  (2) dul = 둘  (3) set = 셋
 tu pun sebab tengok variety show . hehe .

then bila dengar lagu 2PM-10 OUT OF 10 .. baru aku kenal no (10) sip = 십 but romanization sounds like 'ship' . ape kapal plak ni .. memang cmtu ye sebutannya .

Bila dah 'fell in love' kat lagu 'IF YOU WANT A LOVER' singing by
Yoseob (BEAST) n Ga Yoon(4 minute)
baru la aku kenal no yg laen .. tapi no (1) - (8) je lar ..  tapi bila aku tengok  KDRAMA aku jadi peliks why? wae? sebutan nombor yang aku dengar dari lagu2 tadi x same dengan apa yg aku dengar kat cite ni .. Now , i've found the solution for my question .

Actually , korean have two different number system ..
Let me introduce some of the numbers
  Sino-korean numbers (SKN) :                         Native korean numbers(NKN):

   1= il             [일]                                              1= ha-na       [하나]
   2= i              [이]                                              2= dul           [둘]
   3= sam         [삼]                                              3= set           [셋]
   4= sa            [사]                                              4= net           [넷]
   5= o             [오]                                              5= da-seot    [다섯]
   6= ryuk/yuk [육]                                              6= yeo-seot  [여섯]
   7= chil         [질]                                              7= il-gop      [일곺]
   8= pal          [팔]                                               8= yeo-deol  [여덟]
   9= gu           [구]                                               9= a-hop       [아흡]
 10= sip           [십]                                            10= yeol          [열]

what's da differents??
1.bila bercakap tentang masa .. gunakan NKN to say the hour and SKN to say the minute .

2.dalam perbualan seharian, kalau ada orang tanya umur korunk berapa gunakan NKN but in some formal situation macam kt court or in a formal report kena guna SKN utk bagitau umur kita.
   
3.apabila korunk mengira tahun, depends la sama ade korunk nak gunakan SKN or NKN, tetapi perkataan yg korunk gunakan utk mengira tahun berubah depending on whether you use SKN or NKN.
    
So,camne korunk nak tau nombor ape yg patut korunk guna untuk sesetengah situasi?..
Actually tak payah risau sangat bab ni .. just guna je nombor apepon yg korunk rasa sesuai dengan situasi korunk berdasarkan apa yg aku bagitaw tadi .. If tak paham ngn ape yg aku explain tadi .. rajin2 kn la diri utk singgah kat sini :


Lagipun yg kat atas tadi tu aku juz bagitaw nombor yg basic je taw .. kalau nak taw lebih lanjut boleh klik kat link2 tadi .. kalau tanak or tak suke nak taw pon takpe .. hak masing-masing kan ..=)

oryte!! sampai cni je entry hari ni .. Annyeonghigyeseyo !!

 -tengah garu kepala sambil tunggu bila duit WPP nak sampai ni .. hehe~~-

gamba ni tade kene-mengena dgn tajuk entry pon !! haha ..


6 comments:

KechikumA said...

learning Korean language is fun !
^^

~;:gyiem wave:;~ said...

yeaahh..it's true..

Pina :) said...

bersungguhnya ko gymah..smoga satu hr kot2 dpt jd translator ke apa k...

btw comel kartun tu!haha

~;:gyiem wave:;~ said...

huhu...wish that day 'll come true..

thnks pina..

feardaooz said...

heheehehee...
thanks, Gma.
mcm bahasa Jepun pun ade dua jenis sistem nombor gak..
aku kdg2 pelik gak knape diorg bole kira guna nombor2 berlainan..
hehe thanks again :)

~;:gyiem wave:;~ said...

hoho..welcome daus !! ty ko ley ajar ak bhse jepun plak ae ..=)